BTW-tarief zonnepanelen opgeheven

0% btw op woningen vanaf 1 januari 2023

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt een btw-tarief vanaf 1 januari 0%.  Dit was 21% met een aftrek van een forfait afhankelijk van het vermogen. Dit de belangrijkste veranderingen en gevolgen.

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden bij levering en installatie van zonnepanelen op een woning. Dat kan ook zijn op de garage, de schuur,  een serre of een aan- of uitbouw. Een vakantiewoning telt ook.  Het 0%-tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op haar appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor direct bijkomend kosten van aanleg voor benodigde installatiematerialen, zoals kabels, de omvormer en de aanpassing van de meterkast.

 

Let op!
Voor andere werkzaamheden, zoals een versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden.
Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen als dakbedekking? Dit zijn zogenaamde geïntegreerde zonnepanelen. Hiervoor blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Bronnen: www.rijksoverheid.nl en www.belastingdienst.nl

 

Laatste nieuws