Nieuws

6m

FAMILIE HOUKES VERDUURZAAMT EIGEN HUIS      

NA BEZOEK ENERGIE BESPAREN DOE JE ZO! METEEN AAN DE SLAG

De familie Houkes bezocht de informatieavond ‘Energie besparen doe je zo!’ op 2 maart ’20. Het huis van de familie Houkes is gebouwd eind jaren ’60. “Toen was er nog geen sprake van verduurzaming”, merkt Houkes op. “Ter plaatse werd ik lid van Energie Dongen en kon ik een gesprek aanvragen met een energiecoach van Energie Dongen,….. en toen gooide de coronacrisis alles overhoop.”

Eerst isoleren – Heel energiebesparend, dus kostenverlagend.

Wanneer heeft u de eerste maatregel voor verduurzaming van uw woning getroffen?

Na de aankoop in de jaren ’80 worden de door houtrot aangetaste kozijnen vervangen en voorzien van gewoon dubbelglas. Het dak wordt in 2007 geïsoleerd, de nieuwe dakkapel en de eerste verdieping worden voorzien van nieuwe kozijnen met HR+glas.” Dat waren eigenlijk de eerste maatregelen om tot verduurzaming en verlaging van het energiegebruik te komen.”

Wat is voor u de belangrijkste reden om met verduurzaming aan de slag te gaan?

Zonnepanelen. Zelf energie opwekken. Snel terugverdiend!

Later ontstond de behoefte om verder te gaan, vooral om het leefcomfort op de begane grond te verbeteren, maar dat kwam er niet van en het duurde tot februari 2020 toen de gemeente Dongen een uitnodiging stuurde om de informatieavond “Energie besparen doe je zo!” bij te wonen.

Bij die zeer goed bezochte voorlichting waren ook enkele geselecteerde bedrijven aanwezig die elk voor zich informatie gaven over hun specialisme op het gebied van zonnepanelen, HR++glas, dakbedekking en spouwmuurisolatie.

Wat zijn de belangrijkste zaken als je nog met verduurzamen wil beginnen?

  • Wat wil ik verduurzamen en waarom?
  • Hoeveel kost dat?
  • Hoeveel subsidie ga ik ontvangen?
  • Hoeveel gaat de verduurzaming financieel jaarlijks opleveren?
  • Hoe regel ik de financiën?
  • Met welke bedrijven ga ik in zee?

U heeft met het HOOM-dossier gewerkt. Hoe heeft u dat ervaren?

Door Energie Dongen werd ik verzocht het HOOM-dossier in te vullen, waarna ik een stappenplan ontving voor het verduurzamen, met geschatte kosten. Die kwamen redelijk overeen met de daadwerkelijke kosten.

Toen de financiën geregeld waren kon ik bedrijven zoeken en ze vragen om een offerte, waarna ik met 3 bedrijven in zee ben gegaan voor levering van spouwmuurisolatie (Van den Dijssel), HR++beglazing (Van Seeters) en zonnepanelen (Bink Solar).

Alles geregeld nu?

Wat nu nog geregeld moet worden is het terugvragen van de btw op de zonnepanelen, de subsidie van de gemeente voor HR++glas en spouwmuurisolatie. Energiecoach Tiny van Son biedt hierbij een helpende hand. Ook moet ik nog vragen om een nieuw energielabel.

Wat kunnen we nog beter doen als Energie Dongen?

De prijzen in het HOOM-dossier graag inclusief btw vermelden en bij de informatieavond meer mogelijkheid geven om informatie van de aanwezige bedrijven te krijgen.

Energie Dongen bedankt de familie Houkes hartelijk voor de gastvrije ontvangst bij onze bezoeken!

ENERGIELOKET HART VAN BRABANT IN DONGEN OPEN

Wethouder René Janssen opent met zijn aanvraag voor energiecoach het Energieloket DongenGemeente Dongen neemt initiatief tot het openstellen van het Energieloket in Dongen om iedereen te helpen stap voor stap energie te besparen

Energiecoachgesprek via beeld Via een onlineverbinding voerde de wethouder een gesprek met  energiecoach Jack de Groot van Energie Dongen. Wethouder René Jansen: “… makkelijk om aan te vragen via de website, interessante tip!”

De energiecoach vraagt altijd wat de motivatie is om je woning te verduurzamen. Wethouder Jansen is altijd al geïnteresseerd en betrokken geweest bij de verduurzaming. Hij vindt het dan ook normaal dat hij bijdraagt aan een beter milieu. Hij concludeert dat dit prima mogelijk is met verbetering van je wooncomfort. Op de vraag hoe hij dat dan wil doen, antwoordt hij: “Ik wil het wel in één keer goed aanpakken, maar wel gefaseerd.” Dat vindt de energiecoach een goed plan, en bepaalt op basis van  de huidige staat van de woning wat de beste stap is om als eerste te zetten.

Energieloket hart van Brabant in Dongen

De Gemeente Dongen, Energie Dongen Samen Duurzaam en een aantal lokale bedrijven vormen de Lokale Alliantie Dongen Duurzaam (LADD) die het Energieloket Hart van Brabant gezamenlijk ondersteunen. Via de website www.energielokethartvanbrabant.nl/dongen/ is alle informatie rondom energiebesparing, energiesubsidies en deelnemende bedrijven beschikbaar. Inwoners kunnen hier ook een gesprek met een Energiecoach aanvragen.

Energiecoaches

De afgelopen tijd zijn energiecoaches opgeleid die inwoners helpen bij het kiezen van te nemen energiemaatregelen. Het Energieloket coördineert de bezoeken van energiecoaches. Dit kan via een beeldgesprek of op gepaste afstand vanaf 1 juni 2020. Voor de huiseigenaar wordt een persoonlijk digitaal HOOM-dossier beschikbaar gesteld, waarin hij/zij zelf – eventueel met de energiecoach – de gegevens van de eigen woning kan invullen en bewaren. Dit is van groot belang bij het kiezen van de energiemaatregelen die de bewoner wenst.

ENERGIE BESPAREN DOE JE ZO!

We plannen de volgende wijkbijeenkomsten

Deze bijeenkomst is bedoeld voor u als inwoner van Dongen, ’s Gravenmoer, Klein Dongen en Vaart. We willen u inspireren door praktische voorbeelden uit de wijk. U krijgt informatie over energiebesparende mogelijkheden en we brengen u in contact met onze Dongense energiecoaches en geselecteerde bedrijven.

Voorbeeldwoning

Op deze bijeenkomst laten we een voorbeeldwoning uw wijk zien. Met een speciale camera hebben we warmtebeelden gemaakt. Zo ziet u waar de meeste warmte weglekt. U kunt veel zelf doen om warmteverlies uit uw woning te voorkomen en energie te besparen. Vaak kan dat met eenvoudige maatregelen. Voor ingrijpendere maatregelen heeft u een gespecialiseerd bedrijf nodig. Ook daarover kunnen wij u informeren.

Energiecoaches

Maak persoonlijk kennis met de  Dongense energiecoaches. Zij vertellen u tijdens een speeddate wat er in grote lijnen mogelijk is in uw woning.

Gratis eerste stap

Om direct een eerste stap te zetten, is er voor elk adres die op de informatiebijeenkomst komt een gratis LED-lamp beschikbaar. Deze lampen zijn zuiniger en gaan wel 50x langer mee.

Keukentafelgesprekken

Wilt u liever uitgebreide informatie over uw woning? Maak dan een afspraak voor een keukentafelgesprek. Een energiecoach neemt bij u thuis de situatie op en kan u informatie geven over de besparingsmogelijkheden.

Aanmelden

Datum en plaats worden nog bekendgemaakt.

Wij zien u graag op de volgende wijkbijeenkomst. De bijeenkomst start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur). We stellen het op prijs als u zich van te voren aanmeldt via onderstaande knop zodat we weten hoeveel koffie we moeten klaar zetten.

Met vriendelijke groet,

Namens gemeente Dongen en de deelnemers van de Lokale Alliantie Samen Duurzaam,

Wethouder René Jansen

Deelnemers Lokale Alliantie Samen Duurzaam